Súgó: A kereső alapesetben a szótár teljes szövegében keres. A találatok húszasával lapozhatók a nyíl ikonokkal előre és hátra. A "kuty" kezdetű szócikkekhez pipálja ki a Csak címszóban opciót és ezt írja a keresőmezőbe (csillaggal a végén): kuty* (és nyomja meg az Enter-t vagy kattintson a nagyító ikonra). A más szócikkekre való hivatkozásokon (v. ö. és l.) nincsenek linkek, ezért a hivatkozott címszóra rá kell keresni.
1. (Sűrűbb folyadék v. pépes, kásás anyag) főzés, forrás közben fortyogó, bugyborékoló, meg-megszakadó mély hangot ad. A tűzhelyen rotyog a leves, a főzelék; az üstben rotyog a lekvár, a pörkölt, a szurok. □ A mészkő a hideg víztől úgy rotyogott, mintha kása volna. (Vas Gereben) A fazekakban mindenféle koktumok [= főzetek] rotyogtak. (Mikszáth Kálmán) A töltött káposzta is tud rotyogni, ha azt miskolci módra csinálják. (Krúdy Gyula) Szabad lángra voltak a lábasok feltéve, s mindenikben folyton rotyogott valami. (Móricz Zsigmond) || a. <Edény> ilyen hangot ad, amikor fő benne az étel. Rotyog a bogrács, a fazék, a kondér, a lábas.
2. (szépítő, eufemisztikus kifejezésként) <Bél, has> a bélsár kiürítésekor ehhez hasonló hangot ad. □ No tehát, ha kicsiny hasad oly nagyokat volt képes rotyogni: Hát a végnélküli légtenger roppantat hogyne dörögne? (Arany JánosArisztophanész-fordítás)