LEPÁRLÁS főnév lepárolás (
vegyi ipar)
Általában a lepárol igével kifejezett (vegyi) eljárás, ill. folyamat; az a cselekvés, hogy vmit lepárolnak. || a. Vmely cseppfolyós anyagnak hevítéssel gőzzé, majd ennek lehűtéssel ismét cseppfolyóssá alakítása; desztillálás, desztilláció.
Szakaszos lepárlás: különböző forráspontú folyadékokat tartalmazó elegy részeinek más-más hőfokon történő szétválasztása;
száraz lepárlás: vmely (szerves) anyagnak levegőtől elzárt térben való hevítéssel gáz- és gőznemű alkotórészekre bontása;
a cefre, a kőolaj, a szesz lepárlása; lepárlással nyerik a kátrányt, választják szét a szeszt és a vizet; lepárlással készítenek növényekből illatszert. || b. (
ritka) Vmely szilárd test hevítése levegőtől elzárt térben, hogy gázok szabaduljanak föl belőle.
A világító gáz a kőszén lepárlásának terméke.
- Szóösszetétel(ek): falepárlás.
- lepárlási; lepárlásos.