Súgó: A kereső alapesetben a szótár teljes szövegében keres. A találatok húszasával lapozhatók a nyíl ikonokkal előre és hátra. A "kuty" kezdetű szócikkekhez pipálja ki a Csak címszóban opciót és ezt írja a keresőmezőbe (csillaggal a végén): kuty* (és nyomja meg az Enter-t vagy kattintson a nagyító ikonra). A más szócikkekre való hivatkozásokon (v. ö. és l.) nincsenek linkek, ezért a hivatkozott címszóra rá kell keresni.

GALUSKA főnév ..kát, ..kája, (tájszó) haluska 1. Keveréssel, felveréssel készült tésztából apró darabokra szaggatott s levesben megfőzött v. (sós) vízben kifőzött tészta; ízesítőanyaggal külön ételként v. más (rendsz. hús)étel mellé köretként fogyasztják; nokedli. Tojásos, túrós galuska; borjúpörkölt, paprikás csirke galuskával. Szóláshasonlat(ok): úgy beszél, mintha galuska volna a → szájában. □ Ármány-adta Péterkéje! | … Nem kell neki bor, galuska, | De bezzeg kell a Juliska. (Vörösmarty Mihály) Vacsorára juhtúrós galuska volt, a többiek szidták, hogy sovány, ragad, mint a csiriz. (Móricz Zsigmond) || a. Darával, túróval, hússal kevert, ilyen formára alakított s meg- v. kifőzött tésztaétel. Kieszi a levesből a galuskát.
  • 2. (tájszó) Nagyobb kockákra vágott főtt tészta. Két levelet gyúrt galuskának.
  • Szóösszetétel(ek): 1. galuskadeszka; galuskaszaggató; galuskatészta; 2. daragaluska.
  • galuskás.