Súgó: A kereső alapesetben a szótár teljes szövegében keres. A találatok húszasával lapozhatók a nyíl ikonokkal előre és hátra. A "kuty" kezdetű szócikkekhez pipálja ki a Csak címszóban opciót és ezt írja a keresőmezőbe (csillaggal a végén): kuty* (és nyomja meg az Enter-t vagy kattintson a nagyító ikonra). A más szócikkekre való hivatkozásokon (v. ö. és l.) nincsenek linkek, ezért a hivatkozott címszóra rá kell keresni.

KOCSONYA főnév ..nyát, ..nyája
  • 1. Egyes állatoknak, főleg sertésnek porcos, csontos, enyvanyagban dús részeiből (fül, köröm, orr, farok, bőr) bő vízben főzött, fűszerezett étel, amelyet hidegen fogyasztanak, amikor kihűlt leve áttetsző, érintésre lágyan rezgő, puha tömeggé merevedik. Vacsorára megevett egy tányér kocsonyát. Szóláshasonlat(ok): (tréfás) pislog, mint a miskolci kocsonyában a béka v. mint a miskolci kocsonya: ijedten v. általában nagyon pislog; reszket, mint a (miskolci) kocsonya: nagyon reszket (pl. hidegtől, félelmében). □ Hah! hogy pirul az égen a korány! | Mint a paprika egy tál kocsonyán! (Tompa Mihály) [A gyermek] parányi tagjai reszketnek, mint a kocsonya. (Mikszáth Kálmán)
  • 2. Általában ilyen halmazállapotú anyag, kül. ásványi anyagoknak, növényi, állati szöveteknek kolloiddá dermedt oldata. Az oldat kocsonyává dermedt.
  • Szóösszetétel(ek): 1. kocsonyalé; kocsonyamaradék; kocsonyazsír. 2. gyümölcskocsonya; halkocsonya.